FEBRUARSKE NOVICE

Spoštovani člani!
Čutim, da pogrešate kakšne nove informacije, moda si celo kdo misli, da smo zaspali ?. Pa temu ni tako. Ukvarjamo se z formalnostmi, ki nam po zakonu sledijo. Pišemo poročila (ja, ni dovolj le eno), ugotavljamo in usklajujemo finančno poslovanje v preteklem letu, pripravljamo se na izvedbo Zbora članov, pa to ni vse.
V januarju smo se trije hrabri, ki nas ni sram, da nismo v sami špici, udeležili smučarskega tekmovanja v veleslalomu na smučišču Cerkno (Partizanska smučina ’45), za DP ZPVDS pa žal nismo uspeli zbrati prijav. Verjetno ste čutili, da bodo vremenski pogoji v katerih je tekmovanje potekalo skoraj neznosni.
Kaj je ta trenutek najpomembnejše, poleg navedenega v prvem odstavku?

  1. Prisiljeni smo bili spremeniti datum izvedbe našega Zbora članov! Zbor članov bomo izvedli 2. 3. 2023 (v četrtek), pričeli bomo ob 17. uri, vabilo, dnevni red, poročila in ostalo bomo objavili na naši spletni strani (bližnjica: https://pvds-se.si/zbor-clanov-2023/ ).
  2. Odziv na sklep o kandidacijskem postopku sta se odzvala dva člana (ena kandidatura ni bila popolna)! Soočen z realnim stanjem sem se kot eden izmed ustanoviteljev društva odločil, da ponovno kandidiram za predsednika, skupaj z ostalimi člani upravnega odbora pa smo uspeli pridobiti soglasja nekaterih članov in spisali kandidature. Da se ne blamiramo in izsilimo situacije, ki bi v skrajni fazi lahko pomenila, da društvo presistemiziramo v odbor kakega drugega društva ali ga ukinemo. No vsekakor bomo z novo listo kandidatov iskali vaše zaupanje za nadaljnje vodenje društva. Ob tej priliki se zahvaljujem vsem, ki so dali pristanek na njihovo kandidaturo in pomagali presekati gordijski vozel.
  3. Proučujemo »novo« zakonodajo na področju varstva osebnih podatkov (http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO7959) in elektronskih komunikacijah (http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO8611) ter ugotavljamo kaj točno spremembe pomenijo za nas. Da bo šlo za dodatno administriranje je jasno, je pa vse s ciljem zagotavljanja vaših in naših ustavnih in zakonskih pravic (iskreno upam).
  4. Pripravlja se 50. obletnica »prvega postroja« naših predhodnikov, ki je bil 1. 3. 1973. Morda se še spominjate »prozivke« na eni izmed obletnic, vašega aktivnega sodelovanja na ostalih obletnicah, naše »staroste« pa so celo bile v »Prvem postroju« VPN. In prav oni so utrli prve stopinje na poti razvoja današnje specialne enote in bili tudi naši sopotniki in mentorji. Koliko vem so seznami vabljenih pripravljeni, slovesnost bo na Brdu, te dni potekajo intervjuji in snemanje dokumentarne oddaje (pri tem sta bila udeležena tudi naša člana), ki bo predvajana predvidoma konec tega meseca. Ker gre za velik zalogaj, tako in drugače, je specialna enota postavila mejnik vabljenih, ki vsekakor ne bo zadovoljil vseh. Žal drugače ne gre! Že sama 50. obletnica pa kaže, da niso pozabili na nikogar, na simbolni ravni, kar bi moral biti obliž za vse, ki osebnega vabila ne bodo prejeli.
  5. Verjetno spremljate aktualna dogajanja na družbenem in političnem parketu. Vse je nekaj razdvojeno, vsi nekaj hočemo, čeprav so zahteve nekaterih težko ali celo nerazumljive. Vedno dalje smo od »obljubljene« Švice, Quo vadis Slovenci? Da nam ni vse po volji (kakor komu?), razdvojeni med preteklostjo in negotovo prihodnostjo, gremo dalje. Nekdo že ima kompas in na koncu bomo prišli tja ?. Kot na vajah s kartami, kompasom in znanjem topografije.
  6. Pa še: članom društva, vojnim veteranom, ki še niso prejeli spominske medalje ob 30. obletnici samostojnosti in neodvisnosti R Slovenije, bomo slednje podelili na zboru članov! To bo zadnja delitev, ki jo bomo opravili v društvu. Natisnjene in ne prevzete bomo nato upravičencem poslali po pošti.
  7. Jaz sem prišel do konca, ostale aktualne objave pa najdete na spletnih straneh ZPVDS (https://www.zdruzenje-sever.si/) .

Janez Portir