JULIJSKO DOPUSTOVANJE

Kljub dopustniško zaspanemu juliju so tisti člani društva, ki jih je bila volja sodelovali na kombinaciji spominsko planinskega pohoda na Jezersko, Ledinski vrh in Veliko Babo. Pohod je bil zaradi vremena sicer okrnjen, izveden zgolj v enem dnevu, kljub temu pa sta poleg osvojenega vrha izvedena promocija društva in našega poslanstva, za kar sta poskrbela naš Tone in Mateja. Pri tem je Tone izvedel podvig, ko je v navezi na vrh “spravil” popolnoma slepega člana odprave in s tem izzival svoje psihofizične sposobnosti do “roba”, pri ostalih pohodnikih pa vzbudil občudovanje. Ni kaj, v poročilo bomo zabeležili tudi to humanitarno noto, če nam pred leti (zaradi težav z vremenom) ni uspelo odnesti Blaža na Triglav.

S pohoda (plezanja) na Veliko Babo

Pa to ni bil edini visokogorski podvig. V letošnjem okrnjenem pohodu vojnih veteranov na Triglav je tradicionalno sodeloval tudi naš, vedno za akcijo pripravljen” Bojan. Hvala ti za zastopanje našega društva na vrhu slovenskega Očaka in razvitje našega prapora.

Foto: B. Kopač – Bojan s praporom

Momčilo se je 26. junija udeležil v imenu društva in združenja udeležil predstavitve knjige Orožja nismo oddali 1990.

Foto: M. Slavnić – orožja nismo oddali

Janez in Silvo pa sta sredi julija poskrbela, da je spominsko obeležje v Gotenici, kjer je imela Letalska enota Milice svojo tajno lokacijo, ponovno zasijalo v svoji polni belini. Kako jima je to uspelo? … ja vse čestitke za opravljeno delo fanta:-)

Foto: J. Košir – obnovljeno spominsko obeležje

Ker letos mineva kar nekaj “okroglih” obletnic dogodkov v katerih smo bili udeleženi vas pozivamo, da spomin na njih obudite in ne dovolite, da utonejo v pozabo. Ne glede na različne poglede in tolmačenja smo “Mi bili tam” 🙂

Obletnica dodatnega zavarovanja Gotenice, ustanovitev Specialne enote, MSNZ, zavarovanje prvega postroja, plebiscita. TV Slovenija bo ob teh (nekaterih) jubilejih pripravila pogovore z osamosvojitelji vsak ponedeljek okoli 21 ure. Prvi z nekdanjim predsednikom R Slovenije Milanom Kučanom je bil na sporedu v ponedeljek 3. 8. 2020 (
Slovenija po osamosvojitvi: Milan Kučan, pogovorna oddaja
 ). Sledijo še pogovori z Lojzetom Peterletom, dr. Dimitrijem Ruplom, Igorjem Bavčarjem in Janezom Janšo.

V oddaji “30 let Slovenije – pomen Manevrske strukture narodne zaščite pri osamosvajanju” se bomo sprehodili skozi čas osamosvajanja in čas pred njim, od 1. 12. 1989 – neuresničenega “mitinga resnice” v Ljubljani, do osamosvojitve leta 1991 in tudi skozi čas po njej. O vlogi nekdanje milice, teritorialne obrambe, narodne zaščite in Manevrske strukture narodne zaščite pri osamosvajanju Slovenije bodo z Vido Petrovčič spregovorili udeleženci takratnih dogodkov: Igor Bavčar, Janez Slapar, Vinko Beznik in Slavko Kmetič. (Vir: https://4d.rtvslo.si/arhiv/napovedniki-tv-oddaj/174704200).

Janez Portir