ŠAHOVSKI TURNIR “TRZIN ’91” – USPEL

22. junija smo se zbrali ljubitelji šaha in vojni veterani ’91 v Dolu pri Ljubljani, na odprtem, spominskem šahovskem turnirju “Trzin – 91” s katerim smo obeležili spomin na Trzinsko bitko 1991.

Foto Bojan Kopač: UDELEŽENCI TURNIRJA

Ob zvokih himne, ki je naznanila pomen turnirja je prisotne nagovoril predsednik društva Janez Portir. V svojem nagovoru je poudaril pomen ohranjanja spomina na dogodke iz obdobja 1990 do 1992, ki so omogočili, da je R Slovenija postala samostojna in neodvisna država ter ceno, ki smo jo zato plačali, s poudarkom na Trzinski bitki.

O pomenu šaha kot športne discipline ter njenem vplivu na “vojaške strategije” je v svojem nagovoru spregovoril podpredsednik Šahovske zveze Slovenije in nekdanji minister za notranje zadeve Mirko Bandelj. Slednji je tudi mentor mladim šahistom iz Dola pri Ljubljani, organizator pa mu je podelil “pravico” do prve poteze na prvi šahovski tabli (Zorko in Ključanin).

Predstavitev občine in njenih aktivnosti ob Dnevu državnosti je pripadla županu občine Dol pri Ljubljani Željku Saviču. Slednji je predstavil dosežke občine v zadnjih letih, ter prispevek občanov, ki so v času osamosvajanja R Slovenije na tajnih lokacijah skrivali oborožitev in drugo opremo TO in ONZ.

Da gre za res je postalo jasno, ko je na oder stopila Ana Srebrnič in šahiste opozorila na upoštevanje pravil igranja šaha, jih pozvala na “fair play” ter določila način reševanja morebitnih zapletov.

Za glasbene vložke je poskrbela manjša zasedba orkestra slovenske policije, vse skupaj pa je spretno povezoval naš podpredsednik Momčilo Slavnić.

Nadvse zanimive “šahovske borbe” med starimi znanci so presenetile z izzivi in popestrile dogajanje na šahovskih poljih, ki jih je Ana sproti objavljala na spletu: https://chess-results.com/Tnr960889.aspx?lan=1 . Glede na končni izid vse kaže, da bomo morali iskati nove donatorje nagrad manjših vrednosti, da skupaj z najboljšimi ne podležemo spirali ponavljanja.

Vsem soorganizatorjem, sodnici in šahistom se iskreno zahvaljujemo za prijetno druženje in jim iskreno čestitamo za dosežene rezultate! Če kdo ni zadovoljen z doseženim, vidimo se v decembru na spominskem turnirju akcije “SEVER”. Do takrat pa si oglejte nekaj zabeleženih trenutkov, ki jih najdete TUKAJ!

Janez Portir