30. LET SAMOSTOJNOSTI IN NEODVISNOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE

Pred 30. leti je takratni predsednik R Slovenije, Milan Kučan, na slovesnosti po razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti R Slovenije, izrekel znamenite besede “… Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan. …” In je bil, ampak ne tak kot bi si ga želeli, temveč tak, kot smo ga že nekaj časa pričakovali!

Nočne more, ko so tanki v svojem maršu od Vrhnike proti letališču Brnik mleli pred seboj na hitro postavljene ovire na njihovi poti. In takratna JLA ni imela izhodišča samo na Vrhniki in ni delovala zgolj po tej “marš ruti” , je pa bila za nas, takratne pripadnike Specialne enote, ta dan, najpomembnejša. Z njo so povezane naše takratne aktivnosti zajetja tankovskega voda na Toškem Čelu, bitka v Trzinu in zajetje “niških specialcev” v Depali vasi.

Mejnik, ki ga predstavlja razglasitev samostojnosti in neodvisnosti R Slovenije, pa je imel svoj včeraj, tudi v naših aktivnostih, ki jih poznamo pod kodnimi imeni “Korab”, “Stadion”, “Sever”, “Plebiscit”… , če navedem le nekatere. Sledil je danes, nizala so se nova kodna imena “Gotenica”, “Narodna zaščita”, … , in prišel je napovedani jutri, in nova kodna imena “Obramba”, “Luka Koper” … Kodna imena za katerimi se skrivajo različne vsebine, ljudje, ki so jih snovali, izvedene aktivnosti, imena akterjev, neprespane noči, pogum, osebne tragedije, radosti, strahovi, sočne kletvice in … vse drugo kar je spadalo zraven.

Tudi danes je nov dan, nepremostljiv mejnik med včeraj in jutri, med preteklostjo in prihodnostjo. Preteklosti ne moremo spremeniti, podobno kot ne moremo spreminjati drugih. Danes je dan veselja, slavja, spominov in ponosa, novih upov. Jutri bo nov dan in kot zakleto bo postal danes!

In ker je danes dan slavja, iskrene čestitke ob Dnevu državnosti!

Pred zaključkom pa še del Prešernovega verza: “… kozarec zase vzdignimo, ki smo zato se zbrat’li, ker dobro v srcu mislimo …”. Na zdravje!

Janez Portir