APRILSKE NOVICE – PRED PRAZNIČNE

Pozdravljeni,

April, le poglejte skozi okno, se je odel v fantastične barve med katerimi kraljuje tako zelo pogrešana, nežna, zelena. Vse brsti v pričakovanju polnega razbohotenja v prihodnjih mesecih, vse do tiste vročine, ko bomo iz sebe vrgli odvečne cunje in iskali hlad in senco ter se v mislih vračali v te prijetne dni.

In aprila ter v začetku maja se je že in se bo tudi pri nas dogajalo marsikaj. Seveda bo nekaj lepega ostalo zamolčano, nekaj pa kot vaše trobilo razglašamo na ves glas:

  1. najprej si zasluži vse čestitke »Škof«, ki je po več letih uspel zbrati ekipo, katera se je 22. aprila, v Brežicah udeležila in zastopala društvo na 10. državnem prvenstvu ZPVDS. V nadaljevanju povzemam del njegovega poročila o udeležbi: » … Bili smo odlični vendar premalo dobri za prvo mesto in predobri za zadnje mesto. Zasedli smo optimistično deveto mesto, ki ponuja upanje na prosperioteto. Stilsko smo zagotovo izstopali, rezultatsko pa še bomo????. …«. Nekaj slik bom poskusil objaviti na naši spletni strani, do takrat pa naj zadostujeta ogleda na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=6uEPfWXZZFE in https://www.youtube.com/watch?v=XopTqVkAuvU .
  2. Specialna enota, naša enota, v katero smo vtkali v času službovanja vtkali tudi del sebe je letos praznovala 50. let prvega postroja »specialcev«, katerega sestava se je z leti sicer spreminjala, nikoli pa ni bila spremenjena njena temeljna naloga, pa tudi njene vrednote so ostale več ali manj neokrnjene. Še enkrat čestitke ob njenem jubileju, vse, ki ste tkali njeno podobo pa velik poklon in zahvala. Besede predsednika ZPVDS, dr. Tomaža Časa in njegov intervju najdete na spletnih povezavah https://365.rtvslo.si/arhiv/na-danasnji-dan/174938774 in https://www.zdruzenje-sever.si/sl/news/zdruzenje-sever/na-danasnji-dan-vod-za-posebne-naloge-policije.html .
  3. Ni še konec časa …, sledile bodo druge obletnice iz pozabe bodo iztrgani drugi spomini, bodo pa bolj avtentični, če bodo imeli materialno podlago. Vinko je želel, mi želimo, vendar smo z tem fondom (slike, filmi, pričevanja …) precej revni. Ostajajo pri nas doma v naših glavah, pa bi bilo prav, da jih zberemo na enem »kupu«. Iščem idejo kako, morda me razsvetli pomlad, še vedno pa čakam na vaš odziv o vlogi Vinka in njegovem zgodovinskem prispevku. Aktivnosti so že stekle, v pripravi je preimenovanje VOC Gotenica v VOC Vinka Beznika (ali nekaj podobnega), pripravi razstave … in…
  4. Res ni v naši podalpski deželici vse lepo in prav. Pravzaprav vemo to že zelo dolgo saj posledice čutimo na lastni koži. Koliko smo za to krivi sami, koliko pa naše mline na veter poganjajo vetrovi iz različnih smeri, ve le bog in vsak sam zase. Kdo vse se izpostavlja, da bi branil naše interese …, upam, da nam je ostalo še kaj tiste zdrave kmečke pameti, ki zna vsaj ločiti kaj so pleve in kaj seme. Sicer pa smo dovolj stari in izkušeni, da se ravnamo po svoji pameti in ne nasedamo več vsem obljubam, realnost je pač realnost.
  5. Kljub prazničnemu vzdušju ne pozabite kdaj pogledati pošte ali naše spletne strani, kjer bomo objavili razpis strelskega tekmovanja in krajšo spominsko slovesnost pri našemu nekdanjemu hranitelju orožja Zupančiču. Razpis sledi.
  6. Ministrstvo za obrambo, Slovenska vojska bo tudi v 2023 pripravila več dnevov odprtih vrat v vojašnicah po Sloveniji. Kraje in termine najdete na spletni povezavi https://pvds-se.si/wp-content/uploads/2023/04/Terminski_nacrt_izvedbe_DOV_2023.pdf , vabljeni, da spremljate tudi novosti na področju obrambnih sposobnosti ali pa …
  7. Bliža se čas praznikov, ki so v nekem drugem času glorificirali spomin na ustanovitev OF in Praznik dela. Danes, ko je vsega malo mešano je prav, da vsaj mi, ki še poznamo njun pomen prisluhnemo njunemu bistvu, kaj takega od mladih skoraj ni pričakovati, v skrajnih primerih niti ne poznajo svojih pravic, ki so jih nam in njim izborili naši predniki. Društvo bo s svojima praporščakoma in praporoma sodelovalo na na osrednji državni počastitvi Dneva upora proti okupatorju, ki bo v sredo, 26. aprila 2023, ob 20. uri, v Šoštanju. Želim vam prijetno praznovanje, kresovanje, … , karkoli pač boste že počeli.

Janez Portir