DECEMBERSKE NOVICE

Pozdravljeni!

Ker se počasi bliža konec leta, se bojim, da bi ob pomanjkanju časa pozabil deliti svoje občutke v zvezi zadnjih dogodkov, ki sem jim bil priča.

27. novembra sva z Bojanom končno uspela, kljub dežju, obnoviti spominsko ploščo »TAJNA LOKACIJA« Specialne enote pri Dobnikarjevih. Dotrajano leseno osnovo za postavitev plošče sva zamenjala z granitno, ki naj bi bila odporna na slabe meteorološke razmere. Itak je za brušenje spominske plošče in obnavljanje napisov poskrbel Bojan, na koncu pa jo je še polakiral, da bo kos »nebeškim« izzivom vsaj par let. Bomo videli ali bodo obljube prodajalcev držale, reklamacije so tako ali tako potekle s tem, ko sva vse skupaj pritrdila na pročelje hiše. Olga (vdova po Janezu) in hčerka Janja, ki sta najinemu podvigu suportirale, sta ob zaključnem pogovoru poskrbele, da nama dež ne bi pustil kakšnih nepredvidljivih posledic na zdravju. Hvala jima, bilo je prijetno in koristno.

30. novembra smo bili predsedniki PVDS in vodstvo ZPVDS povabljeni na sprejem pri predsedniku R Slovenije Borutu Pahorju. Prisrčno srečanje z nekdanjimi soborci pred predsedniško palačo je zmotila skupina gasilcev in Civilne zaščite, ki je bila na intervenciji …? Verjetno je kak »butl« spet poslal predsedniku neprimerno pošiljko, morda celo z belim prahom ali pa kaj podobnega. Delali so rutinsko in nič govorili, pač strokovno. Pa se nismo dali motiti, opravili smo preglede PCT, skladno z, še vedno neustavnimi, vladnimi ukrepi za zajezitev COVID-19. Presenečenj ni bilo, pa pozitivno razpoloženje tako ni bilo porušeno, čeprav je bilo vse skupaj do zaključka precej sterilno. V slavnostnem nagovoru je predsednik ZPVDS, dr. Tomaž Čas nanizal poslanstvo, aktualne probleme in dosežke PVDS in ZPVDS, kritičen pa je bil tudi do stanja v slovenski družbi. Seveda je bila poudarjena vloga Milice leta 1989 pri preprečitvi mitinga, ki je omogočila izvedbo kasnejših volitev, »prvi postroj« 30. Razvojne skupine, plebiscit, Narodno zaščito, višek pa doživela v oboroženih spopadih z JLA. Res predsednik bi moral biti moralna avtoriteta, kdaj pa kdaj opozoriti, ko se skrene s »kursa«, pa nič. Je pa v svojem nagovoru dal priznanje pomembnosti akcije »Sever« s katero se je kasneje omogočil proces demokratizacije SR Slovenije. Informacijo najdete na njegovi spletni strani https://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/37AFFBBA3CBD9A95C125879D00477977?OpenDocument . Nagovor predsednika ZPVDS in fotografije pa na https://www.zdruzenje-sever.si/sl/news/zdruzenje-sever/predsednik-pahor-priredil-slovesnost-v-pocastitev-akcije-sever.html Kasneje smo predstavniki ZPVDS  Tacnu položili venca v Spominskem parku pred obeležja padlim miličnikom v oboroženih spopadih 1991 in policistom, ki so umrli pri opravljanju nalog policije. Slava jim!

Na Dan Združenja Sever, ki ga praznujemo 1.12. je bila odpovedana slovesnost »v živo« ob tem pomembnem jubileju. Slovesnost je potekala virtualno po kanalu youtube, če ste jo spregledali najdete njen posnetek na povezavi https://www.zdruzenje-sever.si/sl/news/zdruzenje-sever/virtualna-obelezitev-32-obletnice-akcije-sever2.html .

Z upoštevanjem vladnih ukrepov za zajezitev COVID – 19 smo zmagali še dvakrat. Prvič na strokovni ekskurziji na primorskem. Ogledali smo si vojaški muzej v Pivki, stanovski kolega iz PVDS za Notranjsko in Primorsko Marjan Pelko nam je predstavil svoje (njihove) izkušnje ob srečanju s kolono JLA v Divači in njenem napredovanju proti mejnim prehodom z Italijo. Zanimivo in poučno, spet pa je bila odprta dilema o »dnevu prej« in »prvem strelu«. Dilem sicer nismo rešili, smo pa se strinjali, da njuno zamolčanje v javnosti ni primerno iz kakršnega koli razloga. Dejstva so pač dejstva, kolona JLA je šla iz Pivške in Ilirsko Bistriške kasarne ven že 26. 6. 1991 in pika!

Nadaljevali smo v Koper kjer smo si ogledali razstavo »Dan prej, med vojno in mirom«, ki jo je ob 30. obletnici oboroženih spopadov pripravilo njihovo PVDS. Skozi razstavo nas je vodil njihov član, stanovski kolega Jože Muhič .

Saj ne vem ali se vam da še brati, ampak tega, da smo uspešno izvedli 18. odprti veteranski šahovski turnir PVDS-SE ne morem zamolčati. Že zaradi tega, ker smo ga uspešno izvedli in do spoštovanja vseh, ki so pri tem sodelovali! Zbralo se je 22 šahistov, od tega 6 iz treh različnih PVDS, ki so se na šahovskih ploščah, med seboj, enakovredno spopadli tako z nasprotnikom kot časom! Devet rund, vsakič drug nasprotnik. Seveda so štele zmage, sreča ni bila naklonjena vsem, kdo je kaj spregledal, drugi uporabil zmagovalno taktiko. Pa nič zato, vsi smo se nekaj naučili, se prijetno družili in odšli domov zadovoljni. Dan, ki vsekakor ni bil izgubljen ?.

Smo pa v skupini, ki je vse skupaj pripravila uspeli še spakirati voščilnice, ki ste jih že prejeli, zato se tu ne bom ponavljal.

Dovolj? Prav! Naj vas na koncu prav lepo pozdravim in vam zaželim prijetne praznike, zlasti še Dan neodvisnosti in samostojnosti! Ja, že 31. let je od takrat. Mater smo bili mladi ?

Janez Portir

Janez Portir