DECEMBRSKE NOVICE – DRUGIČ

Ne vem, ali bom danes zelo pozen ali ran? Sicer pa je to prej odvisno od vas kot od mene. Dan se izteka, mesec se izteka, leto se izteka, vsak pa to iztekanje dojema (ali ga bo) po svoje. In tako je prav 🙂

V društvu zaključujemo aktivnosti za leto, ki se izteka in snujemo načrte za naslednje, ki bo vsak čas pokukalo izza horizonta. Prišel je čas, da se še zadnjič ozremo in napravimo obračun in ugotovimo razliko med načrtovanim in izvedenim, čeprav so merila za to precej elastična, na posameznih delih pa precej toga. Pa začnimo s slednjimi.

Podelitev medalj ob 30. obletnici poteka precej kaotično. Najprej se je zavleklo z izdelavo seznamov, ki so se izkazali za nepopolne, sledil je zamik pri njihovi izdelavi in določanju izdelovalca (o tem je bilo prelito kar nekaj črnila) in ko smo jih dobili, smo skupaj z njimi dobili še nekaj problemov (seznami MORS so nepopolni, podeljujejo se lahko zgolj tistim, ki so si že uredili status veterana, podvojena članstva, medalj ni dovolj …), pa v glavnem to ni vaš problem. Le toliko, da boste poskusili razumeti nas, vsaj upamo na to. Prvo rundo smo članom vročili na slovesnosti ob 20. obletnici društva na podlagi njihove predhodne prijave. Pač omejeno število medalj in listin. Mimogrede, imeli smo se prav »fajn«! Več ali manj smo preostanek medalj želeli vročiti na prednovoletnem kosilu, na katerega ste bili vabljeni 10. 12., ko smo imeli šahovski turnir. Na podlagi osebnih telefonskih razgovorov smo pripravili še preostanek medalj in jih vročili tistim, ki so do njih upravičeni, preostalim udeležencem pa vročili zgolj koledarje za 2023. Skladno s sklepom smo razpoložljive medalje, skupaj s koledarjem (in ostalim), poslali članom po pošti. To sicer ne šteje kot slavnostna vročitev, vseeno pa je boljše, kot da se valjajo v prostorih društva. In glej hudiča! Kljub skrbni pripravi pisemskih pošiljk se je zgodilo, da je naša članica prejela odprto pošiljko, zgolj s koledarjem in ovitkom z grbom R Slovenije, brez listine o podelitvi in medalje! Ker smo vsako pošiljko pregledali dvakrat, Silvo pa je skrbno poskrbel za njihovo odpremo, smo prepričani, da na relaciji Pošta, poštar in prejemnik nekaj ne »štima«. Apeliramo, da v primeru, da ste prejeli odprto pisemsko pošiljko, to reklamirate na pošti in nas o tem obvestite.

Predvidevamo, da bomo zadnjo rundo medalj vročili na zboru članov, upravičence pa bomo poklicali še pred naročilom dodatnih medalj in listin. S tem bomo s podelitvami zaključili in prepustili upravnim enotam, da to storijo same. Za dodatne informacije lahko pokličete ali pišete na info.

No, da ne gre vse tako, kot si zamišljamo ali si zamišljajo drugi, se je pokazalo tudi z odstopom Bobnarjeve s funkcije ministrice za notranje zadeve. Verjamem, da je nekdo dregnil tja, kjer sama ni bila pripravljena sklepati kompromisa in je raje odstopila. Razlogov ne poznam, koliko pa poznam njo, je o svojem odstopu tehtno premislila, tako kot nekoč GDP Potočnik. Je, kar je, za nas so se načrtovane aktivnosti ustavile, vsaj začasno, upanje, da bodo šle naprej, pa ostaja.

Bili smo vabljeni na prednovoletni sprejem, ki pa je bil okrnjen zaradi odsotnosti ministrice, pozdravila pa sta nas predsednik ZPVDS dr. Čas in v.d. GDP Lindav. Ob tej priliki prenašam njun pozdrav in najboljše želje za leto, ki prihaja. Več o tem najdete na spletnem naslovu: https://www.youtube.com/watch?v=sb3SMpBD07w

Prednovoletno srečanje bivših sodelavcev, ki so bili upokojeni iz Specialne enote, je bilo 15. 12. Prijetno druženje z nekdanjimi in sedanjimi pripadniki je pripomoglo k premostitvi »vmesnega časa« in krepitvi medsebojnih odnosov. Še so naši in mi njihovi, Sava pa med tem še naprej »tiho teče«. Seveda, pošiljajo vam (oboji) lepe pozdrave in srčne želje za vse dobro v 2023.

In ne pozabite na nekdanje sodelavce, niso vsi O.K. Pokličite jih in poklepetajte z njimi, se morda celo dobite na kavici in njim ter sebi polepšajte praznične trenutke.

Janez Portir