KAJ DOGAJALO PRED DOPUSTI?

Pozdravljeni!

Od zadnjega pisanja, ki ni bilo najbolj popolno se je zgodilo marsikaj, še pred sosledjem dogodkov poveznih z obletnicami MSNZ, desetdnevne vojne, se je zgodila prenova naših dveh spominskih obeležij: “TAJNA LOKACIJA SE” na hipodromu Stožice in “TAJNO SKLADIŠČE SE” pri Zupančičevih v Dolskem. Preden nadaljujem naj se zahvalim Bojanu in Emilu katera sta poskrbela za nabavo in pripravo granitnih plošč (osnov za namestitev obeležij).

Foto BKopač: Nasmehe je treba deliti 🙂
Foto JPortir: Zadovoljna z opravljenim

Sledi zahvala Bojanu, Stjepanu, Silvu in Dragu, našim praporščakom, kateri so nesebično podredili osebno življenje potrebam društva in Zveze policijskih veteranskih društev Sever. Ne glede na vreme so bili mokri: ali od lastnega znoja v vročini ali od dežja, ko se je vreme spremenilo. Ne glede na vse pa so svoje delo opravili brezhibno in častno, občasno celo z nasmeškom.

Ob dnevu državnosti so sodelovali pri polaganju vencev na Žalah, v Tacnu in na državni proslavi. Nekaj utrinkov najdete na spletnih povezavah:

https://www.zdruzenje-sever.si/sl/news/zdruzenje-sever/pocastitev-spomina-na-vse-padle-in-ranjene-v-vojni-za-slovenijo-1991.html

https://www.zdruzenje-sever.si/sl/news/zdruzenje-sever/pirc-musarjeva-svojcem-padlih-z-drzavo-imate-posebno-vez.html

https://365.rtvslo.si/arhiv/proslave-in-slavnostne-seje/174967687

https://365.rtvslo.si/arhiv/tv-informativni/174967832

Itak, da spet ob tako pomembnem prazniku nismo bili enotni. Da imamo različne poglede na polpreteklo in preteklo zgodovino Slovenije ni nič novega. Upam le, da nekdo izumi očala, ki bodo “dobro svetila” vsakemu od nas in nas poenotila v pogledu na prihodnost, ki jo bomo zapustili našim zanamcem. Da jim ne bo treba zardevati ob očitkih za dejanja prejšnjih in naše generacije.

Sledila je slovesnost ob Dnevu policije, ki je letos bila v Portorožu. Mali predhodni zapleti s poveljevanjem praporščakom (pa nobenemu nič ne zamerim) in naključju, da jih je vreme izdalo, kljub dobrim vnaprejšnjim obetom. Nič ni uspelo pokvariti slovesnega vzdušja, ki je bilo, v enem delu, posvečeno tudi 50. obletnici Specialne enote in njenemu nekdanjemu poveljniku Vincenciju Bezniku – Vinku. Prav na tej slovesnosti je bilo objavljeno, da bo naslednji dan v Gotenici krajša slovesnost z odkritjem spominske plošče Vinku in preimenovanje vadbenega centra v Vadbeni center Vinka Beznika Gotenica.

Brane Gradišnik iz ZPVDS za Celjsko območje se je potrudil in vse skupaj zabeležil ter objavil na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=06rv35UXBJQ , to pa pomeni, da si lahko slovesnost pogledate “iz kavča” in z zamikom. Če bo kdo vztrajen bo na istem kanalu našel še fotografije povezane v “filmček”.

Manj sreče je ta dan imela delegacija društva, ki se je udeležila polaganja venca ob spominsko obeležje Trzinski bitki ’91 in krajše spominske slovesnosti. Po pričevanju udeležencev “jih je dobro opralo”, onemogočilo je dokumentiranje dogodka, ni pa jih preprečilo v namenu, .

Seveda nismo pozabili na našo “tajno skladišče” pri Zupančičevih v Dolskem. Začeli smo s poklonom Slavcu na njegovem grobu, skupaj z veterani OZVVS Domžale položili venec pri tetraedru v Dolskem in nadaljevali s krajšo spominsko slovesnostjo v Parku spomina. Tam smo pred dvema letoma posadili 30. lip ob 30. obletnici samostojnosti in neodvisnosti R Slovenije. Seveda je sledilo prijetno druženje s predstavniki OZVVS, hranitelji orožja in občani.

Foto PVDS-SE: polaganje venca v Dolskem

V teh dneh je potekalo po Sloveniji veliko spominskih slovesnosti s katerimi se ohranja spomin na dogodke v “desetdnevni vojni” za Slovenijo, prebujajo se spomini na bojne in niz drugih aktivnosti v katere smo bili vključeni, prepričani v “prav” in pripravljeni uresničiti sanje slovenskega življa, izraženega na plebiscitu, ne tako davnega 1990.

Bližajo se dopusti oz. čas dopustovanja in ostane mi le, da vam zaželim: “Imejte se lepo, kjerkoli že ste!”

Janez Portir