SPOMINSKI SLOVESNOSTI V DOLSKEM

Zgoščeni dogodki pred 30. leti so botrovali izvedbi dveh spominskih slovesnosti, s katerima smo 23. junija 2021 obeležili letošnji Dan državnosti.

Prva je bila pri tetraedru v križišču v Dolskem pri Ljubljani. Pomnik je občina Dol pri Ljubljani postavila v spomin na hranitelje orožja in vse, ki so sodelovali pri osamosvajanju R Slovenije. Sledilo je polaganje venca in nagovori prisotnih. Slavnostni govornik je bil župan občine, g. Željko Savič, nagovor prisotnim pa sta imela še Miran Stopar (OZSČ Domžale) in naš predsednik Janez Portir. Slednja sta prisotnim predstavila aktivnosti teritorialne obrambe in milice v procesu osamosvajanja R Slovenije ter se zahvalila za prispevek prebivalcev občine, ki so takratne razmere razumeli in nudili podporo tako teritorialni obrambi kot milici. Vse skupaj je popestrila s plesom folklorna skupina Veterani TD Dolsko.

Ob spominskem obeležju: levo M. Stopar, v sredini J. Portir, desno Ž. Savič, v ozadju folklorna skupina TD Dolsko

Sledila je še krajša slovesnost pri spominski plošči “TAJNO SKLADIŠČE SE” pri Zupančičevih v Dolskem, kjer smo se poklonili v spomin našemu pokojnemu hranitelju orožja Zdravcu, spomin nanj in dogodke povezane s hranitelji orožja milice in teritorialne obrambe pa sta obudila župan občine Dol pri Ljubljani, naš član, g. Željko Savič in g. Vojko Adamič (ZVVS).

Ob spominski plošči: levo V. Adamič, v sredini Marta Zupančič, desno Ž. Savič, v ozadju praporščaka OZVVS in PVDS SE.

Janez Portir