17. ŠAHOVSKI TURNIR PVDS-SE

PVDS Specialna enota je v soboto 7. decembra izvedla že 17. Novoletni šahovski turnir, katerega smo posvetili 30. obletnici akcije Sever. Uvodne je v pozdravnem nagovoru nagovoril sekretar društva Momčilo Slavnić, kateri je osvetlil dogodke povezane s prepovedjo najavljenega mitinga v Ljubljani 1. decembra 1989 ter aktivnostmi takratne Milice v zvezi s tem.

Foto: Bojan Kopač – nagovor tekmovalcev Slavnić Momčilo

Sledil je nagovor predsednika odbora za šport Toneta Vozlja, ki je sodelujočim predstavil delo društva na svojem področju in poudaril pomembnost, da se vojni veterani ukvarjajo še naprej s športno dejavnostjo. V nadaljevanju je opozoril na potrebe vojnih veteranov ’91, ki kljub temu, da je od časa, ko so dali na voljo sebe za osamosvojitev R Slovenije še vedno nimajo zakonsko rešenih vseh zadev povezanih z njihovim takratnim prispevkom k njeni osamosvojitvi. Pri tem je poudaril tudi dosedanji prispevek in pripravljenost naše članice, poslanke SMC Mateje Udovč , da se vključi v reševanje “veteranske problematike”. Svoj nagovor je zaključil s povabilom tekmovalcem, da se vključijo tudi v aktivnosti, ki jih organizira naše društvo in željo po prijetnem druženju.

Foto: Bojan Kopač – nagovor predsednika Odbora za šport (levo)

Da je potekalo vse po regelcih in v “fair playu” je poskrbel arbiter Šahovske zveze Slovenije Vojko Srebrnič, kateri je svoje delo opravil brezhibno. Vojko je na turnir pripeljal svojega vnuka Davida, ki je bil tako hraber, da se je upal “spopasti” z izkušenimi šahisti, celo vojnimi veterani, ki s svojo pojavo marskikomu vlivajo strah v kosti 🙂 Ja in se mu je izplačalo. S svojo hrabrostjo in znanjem je presenetil tudi kakšnega veterana, ki so je podal v brezkrben boj z “mulcem”. Poznano?

Foto: Bojan Kopač – arbiter Vojko Srebrnič (v sredini) in David (desno)

Za balzam za ušesa in intimna popotovanja po spominih je ponovno poskrbel pihalni kvartet orkestra slovenske Policije. Res hvala za to izkušnjo.

Foto: Bojan Kopač – virtuozi orkestra Policije

Šahovskega turnirja, ki je bil letos sicer nekoliko okrnjen, saj je precej “stalnih” udeležencev turnirja pritegnila ponudba šahovskih lig in lastnih turnirjev, ki so sovpadali z našim. Kljub temu se je 17. Novoletnega turnirja PVDS Specialna enota udeležilo 22 najzvestejših šahistov, v glavnem vojnih veteranov iz Policijskih veteranskih društev Sever, OZVVS Zgornje Gorenske, Društva upokojenih delavcev MORS, šahovskih klubov Stari Mayer, Trzin, En Pasant, ŠK Trebnje.

Foto: Bojan Kopač – brez komentarja
Foto: Bojan Kopač – utrinek med turnirjem

Analiza namiznih bojev, ki je bila več kot se skriva za zapisanim je pokazala sledeče stanje:

  1. Ličina Dušan – PVDS Specialna enota,
  2. Kuhar Andrej – PVDS Posavje,
  3. Sajovic Marko -ŠK Stari Mayer,
  4. Ključanin Fahrudin – ZVVS Zgornja Gorenjska,
  5. Zorko Dušan – ZVVS Zgornja Gorenjska …

Prvim trem so podeljeni pokali in praktična darila manjših vrednosti, sta jih je prispevali donatorici.

Več fotografij v naši fotogaleriji.

Janez Portir