PRVE APRILSKE NOVICE

Pozdravljeni,

skoraj polovica aprila je za nami, opravili smo prvi sestanek upravnega odbora v novi/stari sestavi, vmes pa se je, neodvisno od nas, dogajalo še marsikaj. Slabo ste verjetno opazili sami, jaz pa vas le opominjam, da je bilo vmes tudi marsikaj lepega. In to je tisto kar je vrednega, morda ste celo sami komu polepšali kak dan.

Pred nami so prazniki, ki med Slovenci niso zamrli, pomlad je tu, nekateri pravijo, da je to najlepši čas v letu. Ne spreglejte ga in napravite vse kar je v vaši moči, da vam bo lepo.

Za vse zamudnike, organizatorje MSNZ, je na mestu opomin, da jim država ne bo dala nič brez vloženega zahtevka. Če je med vami še kdo, ki letos izpolni pogoje za uveljavljanje pravic po Zakonu o vojnih veteranih (dodatno zdravstveno zavarovanje, izkaznica za brezplačno vožnjo, zdraviliško zdravljenje …), ne pozabite na njihovo uveljavljanje. MORS – Uprava RS za vojaško dediščino, nam je poslal dopisa o višini letnih prejemkov po vojnih zakonih v letu 2023. Najdete ju na spletni povezavi:

https://pvds-se.si/wp-content/uploads/2023/04/VALORIZACIJA-DENARNIH-PREJEMKOV-VOJNIH-UPRAVICENCEV-tabela-2023.pdf in

https://pvds-se.si/wp-content/uploads/2023/04/VSEM-UE-uskladitev-2023-koef-obrutenja-letni-prejemki.pdf

Če ste v dvomih kaj vam pripada poglejte pogoje za njihovo priznanje na spletnem naslovu e-uprave:

https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/sociala-zdravje-smrt/vojni-veterani-vojni-invalidi/pravice-vojnih-veteranov.html

10. državno prvenstvo ZPVD Sever v kegljanju bo potekalo v soboto, 22. aprila 2023. Zainteresirani, ki bi želeli zastopati na DP naše društvo, javite to na mail: franc.rozman@adventure.si . Nov predsednik odbora za šport pa bo izvedel prijavo. Podrobnosti najdete v razpisu na spletnem naslovu: https://pvds-se.si/wp-content/uploads/2023/04/RAZPIS-10.-DP-ZPVDS-v-KEGLJANJU-BREZICE-2023.pdf

Kar se tiče aktivnosti, ki jih pripravljamo v društvu sami ali v sodelovanju z drugimi bo, upamo, kot sledi:

  1. 11. maja (četrtek) pripravljamo tekmo v streljanju »Gotenica ’90«, srečanje z družino hranitelja orožja v Dolskem in druženje s člani,
  2. 13. maja (sobota) v sodelovanju s PVDS Ljubljana in OZVVS Ljubljana pripravljamo program in vodenje strokovne ekskurzije OZVVS in ZSČ Kungota, Pesnica in Šentilj,
  3. v sodelovanju z ZPVDS in MNZ sodelujemo v projektu ohranjanja spomina na Vincencija Beznika, prvega poveljnika Specialne enote (preimenovanje VOC Gotenica in postavitev spominske plošče). V zvezi s tem apeliram, da nam člani posredujete o Vinku kakšne zapise, osebne vtise, fotografije ali karkoli drugega, kar bi lahko uporabili za njegovo korektno predstavitev (pano, brošurca, …).
  4. pregled stanja spominskih tabel »TAJNO SKLEDIŠČE SE« in »TAJNA LOKACIJA SPECIALNE ENOTE« in
  5. priprave na slovesnost ob obletnici Trzinske bitke in DP ZPVDS v šahu ter šahovskega turnirja »Trzinska bitka« …

Verjetno je do vas že prišla novica, da je umrl Janez Winkler, kateri je v času službovanja v Milici opravljal različne odgovorne naloge. Pogreb pokojnega bo v sredo 12. aprila. Žara s posmrtnimi ostanki pokojnika bo na dan pogreba od 7. ure dalje v poslovilni vežici sv. Nikolaja na Plečnikovih Žalah, ob 10. uri pa se na isti lokaciji začne komemoracija. Pogrebna slovesnost bo istega dne ob 16. uri na pokopališču v Idriji. Predlagam, da so člani društva, ki se bodo pogreba udeležili oblečeni v dele obleke (majica, windstoper ali brezrokavnik, kapa) s simboli društva, seveda če jih imate.

Bližajo se vsakoletne slovesnosti, želja organizatorjev je poleg ohranjanja spomina na pomembne dogodke v preteklosti tudi množična udeležba. Imamo kar nekaj najav in vabil:

  • 27. aprila bo ob 9. uri slovesnost pri Grobnici narodnih herojev, ob 10. uri pa pri spomeniku ustanovitve OF v Rožni dolini,
  • 25. aprila bo v Parku narodnih herojev v Črnučah spominska slovesnost ob Dnevu upora s kulturnim programom in spominskim govorom,
  • 8. maja, bo prireditev na Orlah v spomin na zadnje boje za osvoboditev Ljubljane. Prireditev bo ob 11. uri pri spomeniku padlim borcem na Orlah.

Seveda velja za vse udeležbe. Ni obvezna je pa želena, prioritete pa si določate sami. Žal nam bo le, če bodo naše na koncu vašega seznama.

Lepo vas pozdravljam, do naslednjega pisanja!

Janez Portir