STROKOVNA EKSKURZIJA – TRI VOJNE NA PRIMORSKEM

Primorska, čudovit predel Slovenije, ki je v svoji zgodovini gostil kar tri vojne, prepojen s krvjo borcev različnih narodov, najbolj pa boli prelita kri slovenskih fantov in trpljenje Slovencev v času vojn. Še sto let po prvi svetovni vojni zbiralci brskajo in iščejo njene “krvave” ostanke pomešane med ostanki druge in na srečo redke iz leta 1991.

Da bi se poučili in koliko je mogoče srečali s čim izvirnejšimi različicami krvavih boter smo obiskali Sabotin, kjer nam je nekdanji stanovski kolega Bogdan predstavil dogajanje 1. svetovne vojne. Približek takratnega dogajanja smo lahko, vsak v svoji fantaziji, podoživeli v kavernah in rovih Sabotina ter muzejski zbirki. Impresivno sliko vseh treh vojn nam je na vodenem ogledu predstavila vodnica pa spominskem obeležju na Cerju.

Polni vtisov smo ekskurzijo zaključili na slovesnosti ob Dnevu Združenja Sever, ki je potekala v Novi Gorici. Govorniki so osvetlili pomen akcije Sever ter vlogo Milice in drugih organov za notranje zadeve pri preprečitvi mitinga 1. decembra 1989, ki Sloveniji ni obetal nič dobrega. Vse skupaj so s kulturnim programom popestrili orkester slovenske Policije ter primorski glasbeni umetniki, najzaslužnejšim za delovanje združenja pa so podeljena najvišja priznanja združenja.

 

Janez Portir